Ministerstvo hospodárstva bojuje za investorov

27.02.2013 Bratislava

Bratislava - Jeden z hlavných cieľov MH SR je dôsledné zastupovanie Slovenska v Bruseli na rokovaniach s Európskou komisiou. Zástupcom slovenského rezortu hospodárstva sa spolu ďalšími členskými štátmi EÚ podarilo oddialiť tzv. dátum zákazu pre
používanie chrómanov bez autorizácie na 53 mesiacov. EK pôvodne navrhovala termín 39 mesiacov.
Chrómany sa využívajú najmä v procesoch povrchových úprav kovov a plastov. Vrátane oxidu chrómového a kyseliny chrómovej patria medzi látky karcinogénne, mutagénne a reprodukčne toxické (tzv. CMR látky). Preto bolo odsúhlasené ich zaradenie do prílohy XIV nariadenia REACH, ktorá podmieňuje ich použitie udelením autorizácie s postupným hľadaním náhrad. Je zrejmé, že hľadanie náhrad za chrómany bude zo strany priemyslu vyžadovať väčšie investície do inovácií a nových technológií.
„Úspešné vyjednávanie ekonomickej diplomacie MH SR a predĺženie termínu umožní priemyslu dôkladne sa pripraviť na autorizáciu chrómanov podľa nariadenia REACH. To je pre podnikateľské subjekty nielen v hutníctve, ale i v ďalších odvetviach vrátane automobilového priemyslu veľkou výzvou“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Žiadosť o autorizáciu na použitie chrómanov je potrebné predložiť do 35 mesiacov od dátumu zverejnenia predmetného nariadenia EK, ktorým sa mení a dopĺňa príloha XIV k nariadeniu REACH. Finalizácia schvaľovacieho procesu a následné zverejnenie v Úradnom vestníku Európskej únie sa očakáva v mesiacoch marec až apríl 2013.
 

Vyberte región